EXTRAVERGINE OLIVE OIL I.G.P.

Nocellara Etnea

Superior category olive oil obtained directly from olives and solely by mechanical means. This oil which is obtained from Nocellara dell’Etna olives harvested in autumn in the family olive grove and sent on the spot to cold extraction, not filtered.

Nocellara dell’Etna is a typical variety of the province of Catania from which oils with particular elegance and finesse are obtained.

The harvest is carried out from the end of September until the end of October and before the complete veraison of the berry.
The milling is carried out on the same day of the harvest using a low temperature extraction system that respects the characteristics of the olives as much as possible.
The refinement is carried out in small stainless steel tanks.

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Qualifica Olio extravergine di oliva
Varietà Nocellara dell’Etna 100 %
Altitudine 80m s.l.m.
Estensione 18 ha
Numero Piante 5.000
Periodo di raccolta Inizi ottobre – Metà novembre
Raccolta Brucatura a mano, agevolatori
Molitura Il giorno della raccolta
Estrazione Ciclo continuo a freddo
Affinamento Serbatoi di acciaio inox sotto azoto
Acidità 0,2 gr/l
Rese medie 12 %
Prima produzione 2002
Produzione annuale Ca. 13.500 l
Colore Giallo con riflessi verdi delicati
Bouquet Fruttato fresco e pulito, ricco di sentori erbacei in cui domina il pomodoro, carciofo e eleganti note di mandorla
Sapore Delicato, rotondo, che al dolce di fondo unisce toni equilibrati di amaro e piccante lungo una conduzione lineare e gradevole
Abbinamenti A crudo, su zuppe, insalate verdi e pesci di media sapidità
Confezioni Bottiglie 0,25 l – 0,50 l
Tanica 1 l – 2 l – 5 l
Extravergine Sicilian Oil | Cantine Murgo 1860 - 1000ml