EXTRAVERGINE OLIVE OIL I.G.P.
Nocellara Etnea
Superior category olive oil obtained directly from olives and solely by mechanical means. This oil which is obtained from Nocellara dell’Etna olives harvested in autumn in the family olive grove and sent on the spot to cold extraction, not filtered.
Nocellara dell’Etna is a typical variety of the province of Catania from which oils with particular elegance and finesse are obtained.
The harvest is carried out from the end of September until the end of October and before the complete veraison of the berry.
The milling is carried out on the same day of the harvest using a low temperature extraction system that respects the characteristics of the olives as much as possible.
The refinement is carried out in small stainless steel tanks.
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Qualifica | Olio extravergine di oliva |
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Varietà | Nocellara dell’Etna 100 % |
Altitudine | 80m s.l.m. |
Estensione | 18 ha |
Numero Piante | 5.000 |
Periodo di raccolta | Inizi ottobre – Metà novembre |
Raccolta | Brucatura a mano, agevolatori |
Molitura | Il giorno della raccolta |
Estrazione | Ciclo continuo a freddo |
Affinamento | Serbatoi di acciaio inox sotto azoto |
Acidità | 0,2 gr/l |
Rese medie | 12 % |
Prima produzione | 2002 |
Produzione annuale | Ca. 13.500 l |
Colore | Giallo con riflessi verdi delicati |
Bouquet | Fruttato fresco e pulito, ricco di sentori erbacei in cui domina il pomodoro, carciofo e eleganti note di mandorla |
Sapore | Delicato, rotondo, che al dolce di fondo unisce toni equilibrati di amaro e piccante lungo una conduzione lineare e gradevole |
Abbinamenti | A crudo, su zuppe, insalate verdi e pesci di media sapidità |
Confezioni | Bottiglie 0,25 l – 0,50 l Tanica 1 l – 2 l – 5 l |